Plútó, a tudatalatti tükre

Egy égitest, amely az emberi lélek árnyékországát képviseli. Minden ami a tudat elől rejtve van, az elme “alvilágban” lakozik. A Plútó képviseli az erőt, ami képes legyengíteni. 

A NASA felvételei a Plútóról

Ahogy korábbi bejegyzésünkben, a Bolygó kalauzban olvashattad, hogy a Plútót évekkel ezelőtt “leminősítették” törpebolygónak. A Nemzeti Csillagászati Unió (IAU) 2006-os prágai gyűlésén 10 ezer hivatásos csillagász definiálta a bolygó pontos fogalmát: olyan égitest, amely a Nap körül kering, és elegendően nagy tömegű ahhoz, hogy hidrosztatikus egyensúlyban legyen, vagyis saját területtel rendelkezzen – ez abból következtethető, hogy “megtisztítja” a pályájának környezetét. Mivel a Plútó nem képes erre, ezért elvesztette a 9. státuszát, és ettől kezdve törpebolygóként tartják számon.

Mitológiája

Érdekes eset, mégsem tartom meglepőnek. Az égitest sorsa már egészen az ókori időkben megpecsételődött. Ekkor ugyanis a görög mitológiából ismert Hádésszal azonosították. Az istenség névtől, rangtól függetlenül könyörtelenül végrehajtotta mindenkin az alvilág törvényeit. Sosem tartották gonosznak, kegyetlennek vagy magának a sátánnak. Uralkodásának helyszíne nem keverhető össze a keresztény pokollal, ahol a lelkeket megkínozzák, és a lélek örök rabságba kerül, hiszen innen van kiút.

Utazás az alvilágban

A keresztény Dante Alighieri, 1300 évvel ezelőtt három birodalmat határozott meg:

  1. Inferno/Alvilág –  ahova a holtak lelkei vándorolhatnak – Plútó
  2. Purgatórium – a megpróbáltatások és a tisztulás helye
  3. Paradicsom – mennyország

Plútó a mélység és átalakulás bolygója.

Olyasmire utal, ami fejletlen még benned, ami kirobbanna belőled. Az emóciók ilyenkor szórványosan jelentkeznek. Hosszú ideig nem történik semmi, majd hirtelen felkavarodik az állóvíz, megérkezik az érzelmi vihar és rengeteg negatív gondolatot mos a felszínre. Bár rossznak tűnhet ez az állapot. Tudd, hogy minden “piszkos dolog” aranyat ér, mivel a transzformálódási folyamatodat szolgálják. Üzemanyagként, mozgatóerőként hasznosíthatod őket.

Az árnyékbirodalom égi megtestesítője

” Az energia nem vész el csak átalakul.” – Albert Einstein

A Plútó figyelmességre, türelemre, elfogadás és önszeretetre tanít.

Olyan szakaszba érkezel ilyenkor, amikor az egód kiengedi kezéből az irányítást. Ezért is megterhelő a kezdeti időszak. Hiszen az egó küzd. Nem akar leállni, nem képes nyugodni. Retteg attól, hogy örökre eltűnik. Miközben csak átalakul, de erről még nincs tudomása.

Fél az ismeretlentől, mint ahogy emberként benned is felmerül a kétely, ha új dolgokba ütközöl. Ne aggódj!

Mindez nem tart örökké!

Minél hamarabb fogadod el a jelenlegi sorsod, annál hamarabb tisztázódnak a benned levő feszültségek. Az oldások során ráébredsz, hogy nem kell sehova se sietned. Tengernyi időd van! Bár napjainkban azt próbálják beléd diktálni, hogy “kifogysz az időből”, “lejár az időd”, ennyi és nincs tovább. Rá fogsz jönni, hogy mindez balgaság. A múlton való kesergés és a jövőtől való aggódás miatt elfelejted megélni a JELEN PILLANATÁT. Ami csak most van itt és megismételhetetlen.

 

  • Egyidejűleg tüzes és vizes bolygó, emiatt vannak azok az intenzív érzelmek amelyeket ezen archetípus működésekor érezhetsz.
  • Szimbóluma: xJ.png
  • Tulajdonsága: elmélyülés, szembesülés, tisztázás. Fontos ilyenkor az őszinteség.
  • Jellemzője: tehetetlenség érzése
  • Plútó aforizmája: “Lépj ki az életbe, dolgozz, találkozz emberekkel, szenvedj, próbáld kideríteni, mit akar neked az élet mondani!”

Kérdése: Volt rá alkalom, hogy az élet eléd sodort egy helyzetet, amin nem tudtál kezelni, s helyette magadon változtattál? Pl: Egy kapcsolat befejezése után képes vagy elég ideig gyászolni, és kivárni a következőt, ellenállva a hiányérzetnek? Azaz, képes vagy várni és egy időre vállalni az egyedüllétet?

Magasabb rezgésű működés jellemzője: Lélekelemzés, pszichotérápia, pszichoasztrológia módszerein kívül aktív imagináció vagy meditáció.

Alacsonyabb rezgésű működés jellemzője: Bosszúság, tehetetlenség és erőtlenség érzése.

“(…) s a legragyogóbb fény veti a legsötétebb árnyékot…” – Matthew Stover: Star Wars: A Sith-ek bosszúja

Gyógyulás:

A plútói folyamat során nehéz pszichikai nyomást érezhetsz, hiszen feljönnek az elavult eszméid, amelyek elengedésre szorulnak. Hiába tűzted ki a célt és látod a helyes irányt, maradj türelmes magaddal szemben. Az elmédnek ez egy igazán megterhelő folyamat. Az éveken át belé táplált gondolatok nem törlődnek ki egyik percről a másikra. Gyakran fájhat ilyenkor a halántékod. A bal oldal a földi, anyagi dolgokkal kapcsolatos konfliktusodra utal. A jobb oldal panasza pedig az érzelmi ingereid iránti értetlenséget jelzi számodra. Tiltakozás helyett vedd tudomásul, hogy mindez csekély ahhoz képest, mint amit az ébren alvó emberek élnek át tudatlanságuk során. A pszichikai kohóban korábbi tested, lelked, elméd szétesik, mint a kovácsolni készült vas, amelyből minden korábbinál erősebb és élesebb kard válik.

Tevékenysége:

Sportolj! Ilyenkor fontos, hogy többet foglalkozz a testessel. Mozogd, izzadd ki magadból a mérges anyagokat. Menj el gőzfürdőbe vagy szaunába. Táplálkozz egészségesebben! Igyál minél több vizet és egyél minél több gyümölcsöt, zöldséget. Ebben az időszakban észreveheted magadon, hogy kevésbé kívánod a húst, az elnehezítő ételeket és a mesterségesen előállított élelmiszereket (pl: chips, ízesített üdítőitalok)

Kapcsolódj a Földdel, legyél minél többet a szabadban. Fontos ilyenkor az elmélyülés. Roppant kellemes tud lenni maga a létezés. Kényelmesedj el a fűben és ne gondolj semmire. Lélegezz mélyeket és csak figyelj. Érezd ahogy átjár az energia. Te “nem teszel semmit” érte, mégis éltet. Lélegzel, látsz, hallasz és tapintasz. Ahogy a madarak csicseregnek a fiókáiknak, ahogy a fák növesztik minden tavasszal újjá a lombjukat, úgy nősz Te is.

Az Anyatermészet, Gaia gondoskodik a gyermekeiről. Ennek a gyönyörű Egységnek Te is a része vagy. Sosem vagy EGYedül. A magány nemesít, erősít és nevel. Merd megismerni a “démonjaidat”. Ne küzdj ellenük! Ismerd ki őket, nézd meg honnan és miért jöttek, mi lehetett a szándékuk. Merj belemenni múltad sötét emlékeibe. A félelmeid sosem a jelenről vagy a jövőről szólnak. Mindig egy korábbi negatív tapasztalások kivetülései. Így engedd meg magadnak a fájdalmat, a szenvedést, amit ez a folyamat okoz. Vállald, ha sírnod, ordítanod kell. Szabadítsd fel magad a béklyóid alól. Hidd el, hogy minden nappal közelebb kerülsz a nyugalom állapotához.

Figyelj rá, hogy ne kezdj el sajnálkozni, siránkozni vagy panaszkodni! A tagadással, hazudozással csakis magadnak ártasz! Vállald, hogy korábbi tetteid, az akkori önmagad legjobb teljesítményei voltak. Vállald a felelősséget. Viszont vállald azt, hogy most, itt, a jelenben igenis tudsz rajtuk változtatni. Feloldhatod a megrekedt csomókat. A folyamat lezárásakor őszintén elmondhatod majd magadról, hogy végre érett FELnőtt vagy.

Nincs ember, aki ne szenvedne, amikor életének ehhez a periódusához ér. Kapcsolódj ki kreatív tevékenységgel. Csinálj olyat, amit talán gyerekkorodban tettél utoljára. Rajzolj, fess, írj, énekelj vagy táncolj. Alkoss!

Ihlet az elmélyüléshez:

Írta: M. Betti

Képek:

#1 Hans Walor
#2 Credits: Nasa New Horizons
#3 fr.mythologiegrecque.wikia.com
#4 independet.co.uk
#5 Seb Janiak
#6, 7 pixabay.com
#8 giphy.com