Őszi nap-éj egyenlőség és varázslat

Idén szeptember 23-án, vasárnap hajnal 2 óra 23 perckor következik be az Őszi nap-éj egyenlőség. Ilyenkor érdemes számot vetni az elmúlt időszakon. Megvizsgálni a tetteid és azok eredményeit. Bejegyzésünkben megosztjuk veled a lencsemágiát, amely anyagi bőséget, lelki nyugalmat és szellemi felfrissülést nyújt számodra.

A csillagászati esemény idején (latin nevén aequinoctium) a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján, ez évente kétszer fordul elő. Leginkább március 21 és szeptember 23. körül. A kifejezés a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét jelöli. Ebben az időpontban a nappal és az éjszaka hossza megegyezik egymással.

Hazánkban, az északi féltekén őszi nap-éj egyenlőségnek, míg a délin tavaszi nap-éj egyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.

A mérleg havának igazán jeles képviselője, a hónap névadója Szent Mihály, akinek a napja hivatalosan őszi napéjegyenlőség idejére esik, ott áll a sötét tél kapujában. Főangyalként  a “Mennyei seregek” vezére a zsidó nemzet őrangyala volt. Névnapja szeptember 29-én, szombaton van.

Őseink ezen az éjszakán Földanyát ünnepelték. Az aratást és az utána következő pihenést helyezve előtérbe. Ez a beérett termés, a betakarítás ünnepe.

A régi kelták és a kínaiak nem vártak a napfordulóra, ők már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét. Náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje volt. A kínai naptárban az ősz augusztus 7-én kezdődik és november 6-ig tart, s az őszpont az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek jellemzik. Ez a virág a japánok és kínaiak „őszi rózsája”. Nyílásának ideje miatt lett a krizantém őszi szimbólum, amely a temetők halottak napi dísze hazánkban – hiszen ekkor nem sok virág bont szirmot.

A görög mitológia szerint e napon indul Perszephoné az alvilágba, Hádész birodalmába az istenek egyezsége miatt. Édesanyja, Démétér gabona istennőként  a föld termését biztosítja az emberek számára.

Ki volt Perszephoné?

Mai szemmel igen érdekes, kétarcú istennő. Egyrészt engedelmes gyermek, másrészt az alvilág istennője.

Hádész megpillantotta és beleszeretett. Zeusz feleségül adta hozzá, azonban sem Démétert, sem  a leányt nem kérdezte meg, hogy tetszik-e nekik a frigy. Hádész élt a felhatalmazással, amit Zeusztól kapott.

Perszephoné barátnőivel sétikált a mezőn, és egy csodálatos virágot pillantott meg. Amikor lehajolt érte, meghasadt a föld, Hádész magával ragadta. Déméter meghallotta a lánya kétségbeesett kiáltásait, a keresésére indult, de nem találta. Az anya gyásza nyomán terméketlen, kietlen pusztasággá változott a föld. Zeusz végül engedni kényszerült. Hermészt küldte az alvilágba a leányért. Hermész egy kétségbeesett, boldogtalan asszonyt talált Hádész oldalán, aki elrablása óta nem evett, nem ivott, csak sírt és bánatos volt. Visszatérésének lehetősége olyan boldoggá tette, hogy elfogadott és megevett egy gránátalmamagot, amivel Hádész kínálta.

A gyümölcs elfogyasztása miatt léte az alvilághoz lett kötve. Így aztán minden tavasszal visszatér a földre, amelyek virágba borulnak, a termés szárba szökken. A telet pedig férjével tölti az alvilági birodalmukban.

Perszephoné és Hádész elválása

Őszi varázslás – lencse mágia

Az őszi napéjegyenlőség szeptember 23-án a hajnali órákban köszön majd ránk, így ezen a vasárnapon ismét jó lehetőség adatik egy új korszak elindítására.

Aki szeretne lencse-mágiát alkalmazni, annak a 7 evőkanál lencse elfogyasztását a vasárnap déli órákban ajánlja Lages Emi, asztrozófus ( legkésőbb mielőtt lemegy a Nap). Ilyenkor kérhetünk, mondhatunk áldást a fizikai szintre, az egészségre, az anyagi életünkre és az anyagi bőség behívására.

A második napon, hétfőn, a déli órákban ajánlatos 7 evőkanál lencsét fogyasztani. Csendben, elmélyedve, egy gyertya lángja mellett. Ekkor a lelki, érzelmi életünkre kérhetünk áldást, különösen kiemelve emberi kapcsolatainkat.

A harmadik napon, szeptember 25-én pedig a szellemi életünkre mondhatunk, kérhetünk áldást  7 evőkanál lencse elfogyasztása mellett.

Lencsekrém by Segal Viktor

Recept a lencsekrém elkészítéshez

Hozzávalók: 

 • 200 g lencse
 • 2 nagy db sárgarépa
 • 1 nagy fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 1 teáskanál mustár
 • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

 • A lencsét beáztatjuk pár órára.
 • Ezután a karikára vágott répával együtt feltesszük főzni annyi sós vízben, ami kb. 1-2 centivel ellepi.
 • Külön edényben  megdinszteljük a hagymát a fokhagymával.
 • Amint megpuhult a lencse és a répa, leöntjük a felesleges vizet róla, majd hozzákeverjük a dinsztelt hagymához. Megszórjuk borssal, valamint hozzáadjuk a mustárt is.
 • Alapos átforgatás után összeturmixoljuk az egészet, és tovább ízesítjük, amennyiben szükséges.
Írta: M. Betti
Képek:
#1 images-free.net
#2 Freepik
#3 Freepik
#4 goodreads.com
#5 Segal Viktor