A Hold és a bölcsesség útja

Kozmikus szinten az Univerzum elméjének tartják a Nap duális párját. Az ember belső világát az intuitív tudás oltalmával képes gyógyítani.Tagadhatatlanul ambivalens jelenség a kettősség megtestesítőjeként: fény az éjszaka sötétjében, egyszerre cél és állomás, az idő szimbólumaként pedig örökké fogy és telik.

A Hold ciklusai

Évmilliók óta kering Földünk körül  a meztelen, kerek golyó. Magányosan és rendíthetetlenül. Néha mintha létezését is megtagadná, úgy fordítja felénk éjsötét oldalát újholdkor, máskor meg a csillagalakzatokként királyaként ragyogja túl az összes többi égi jelenség fényét.

Az emberek évezredeken keresztül igyekeztek a természet törvényei és ritmusai szerint élni. A Nap és a Hold mozgásából, a villámlásból, a viharból, az évszakok váltakozásaiból próbálták kifürkészni az isteni szándékot. Figyelték a természetet, az elemeket és kutatták a titkaikat.
Tudták, hogy a különböző természeti jelenségekre mekkora hatással bírnak a holdfázisok változásai. Tudták, hogy a tevékenységet eredménye, következménye nem csak a munkamódszertől függ, hanem a cselekvés időpontjától is.

Újhold

Újhold

Mintegy 29,5 napos Föld körüli útja során mindig csak egyik felét fordítja a Föld felé, önmaga körül nem forog. Ha pontosan a Nap és a Föld közé áll, arca teljesen sötétségbe merül. Ilyenkor felismerhetetlen, hiszen napközben csaknem közvetlenül a Nap mellett áll. Újhold idején két-három napig ugyanabban az állatövi jegyben áll, mint a Nap. Például: januárban mindig a Bakban, augusztusban mindig az Oroszlánban stb.

 • Rövid időre különleges erős hatással van emberre, állat és növényvilágra egyaránt.
 • Ilyenkor a legerősebb a test méregtelenítési készsége. Aki például ekkor egynapos böjtöt tart, betegségeket előzhet meg. A nagy mennyiségű vízfogyasztás is kedvezően hat a testre.
 • Ez a nap arra is alkalmas, hogy valamibe belekezdj. Például megszabadulj valamilyen rossz szokásodtól. Dohányzásról, kávézásról, alkoholról való lemondást érdemes ekkora tervezni, mert könnyedebben viseled a “veszteséget”. Persze ehhez szükség van az alapos elhatározásra is.
Dagadó Hold

Növő Hold

Az újhold után néhány órával később megjelenik az égitest Nap felé fordult része. Finom sarló alakban erőteljesen megkezdi a növő státuszban levő működését. A Hold első és második negyede mintegy két hét alatt teszi meg útját a beteljesedésig.

Mindaz, ami ekkor történik a testépítés és testerősítés érdekében, kétszeres erővel hat. Ugyanakkor amilyen mértékben növekszik a Hold, ugyanolyan mértékben csökken bármely operáció vagy sebgyógyulás sikerének esélye. Az orvosi esküben is szereplő Hippokratész már az ókorban ismerte ezt a jelenséget. Tanítványait arra oktatta, hogy a Hold állásai szerint végezzenek különböző beavatkozásokat, mivel hatással bír a komplikációk felmerülésének esélyeire és a gyógyulás minőségére.

 • A regeneráció, a felvétel, a beszerzés ideje. Felvesz, felépít, energiát raktároz, erőt gyűjt, védelemre és pihenésre késztet.
 • Minél közelebb van a telihold, annál erősebb a hatása.
Telihold utazók

Telihold

A Hold végül megfutja pályáját. A Nap felé fordult része kerek, fénylő korongként áll az égbolton, amelyet fehér koronggal jelölnek.

 • A holdkórosok sétára indulnak ezen az éjszakán.
 • Megnövekednek a balesetek és az agresszív cselekedetek száma.
 • Minden nemű komolyabb orvosi beavatkozást (pl: operáció)  próbálj meg másik időpontra tervezni, mert ilyenkor sokkal erősebb a vérzéssebek erősebben véreznek.
Csökkenő Hold

Fogyó Hold

Lassan ismét továbbhalad a Hold. Árnyékos oldala most jobbról balra övezi, s megkezdődik a mintegy 14 napos fogyó holdfázis (harmadik és negyedik negyed).

 • Méregtelenít, tisztít, izzaszt, lélegeztet, szárít, rögzít és teljes energiafelhasználásra sarkall.
 • Ebben az időszakban a salaktalanítással, méregtelenítéssel kapcsolatos valamennyi eljárás eredményesebb ilyenkor, mint növő ciklusnál.
 • Minél közelebb van az újhold, annál erősebb a hatása.

Írta: M. Betti

Képek:

#1 deviantart.com/paulchensmom
#2 Pixabay
#3 NASA
#4 Pixabay
#5 Pixabay
#6 biborcsillag.hu