A messianisztikus Uránusz és Neptunusz
Mivel magasabb rendű princípiumok tartoznak a két “új bolygóhoz”, ezért messianisztikus égitestnek tartják az Uránuszt és Neptunusz mind az asztrozófiában, mind az asztrológiában. Viszonyuk az értelemhez, az érzelmekhez és a cselekvéshez nagyban eltérő a korábban bemutatott égitestekéhez képest. Jellegüket össze sem hasonlíthatjuk az ősbolygókéval (Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz).

Az  “transzcendentális” bolygók hatására (az eddigi tapasztalatok szerint) az emberiség igen kevés százaléka reagál. Kijelenthetjük, hogy az átlagosnál magasabb fejlettségi fokon álló személyek képesek reagálni az energiájukra. Ezt magyarázhatja az a tény, hogy Földtől való távolságuk miatt kisebb az átható erejük. Az asztrológiai tanítások több szempontból alátámasztják, hogy hatásuk felfedezésük után (Uránusz – Herscher, 1781. március 13., Neptunusz – Galle, 1846. szeptember 23.) 50 évig csupán az összemberiségre vonatkozott, és csak ez idő elteltével kezdtek az egyéni horoszkópokban is kiértékelhetővé válni.

Uránusz

Lassú járásuk miatt több esztendőn keresztül tartózkodnak ugyanabban jegyben, így generációs adottságokat foglalnak leginkább magukba, mint egyéni jellemvonásokat. Az uránuszi energiát 1781-ben azonosították és forradalmi változásokat hozott az emberiség életében. Az Uránusz Nap körüli keringés ideje 84 év és 7 nap, így körülbelül 7 évig tartózkodik egy–egy jegyben.

Uránusz – Megvilágosodás

Az Uránusz a Merkúr felsőbb oktávja, a transzcendes gondolatközlés, a telepátia kifejezője. Az Eget és a Földet köti össze. Látásmódja: Nézd meg a világot fordítva, ahogyan eddig sohasem tetted! Lássál másképp! Legfrappánsabb aforizmája: “A zseni nem tanul, hanem tud.”

Meglepő, meghökkentő, megdöbbentő helyzetek szimbóluma. Amit a következő példa remekül szemléltet: a Merkúr autón közlekedik, az Uránusz repülőre vagy űrhajóra száll.

Uránusz

A görög mitológiában szerint Uránusz az eget megszemélyesítő isten a legősibb istennemzedék képviselője. Felesége maga Gaia, a Földanya. Kronosz (Szaturnusz), a titánok és a küklopszok apja.

 • Légies, aktív, férfias, szétáradó erejű
 • Szimbóluma: xH.png egy kör, közepén egy ponttal és belőle egy felfelé mutató jel – a Napból kitörő energia kifejezője.
 • Tulajdonsága: szellemesség, tehetség, rendkívüliség, egyediség, szabadságvágy
 • Jellemzője: eredetiség, függetlenség, “csodabogárság”, zsenialitás, hagyományok/tradíciók átlépésére való hajlam, hirtelen állapotváltozás, idegesség
 • Tevékenysége: alkotás, újítások, reformok meghozatala, kicsapongás és perverzitás
 • Tája: villámlás, mennydörgés, nyári zápor, felhőszakadás, bizarr, hegyes tájak

Kérdése: Mi hoz izgalomba? Miben változtathatsz, hogy eltérj a megszokottól?

Magasabb rezgésű működés jellemzője: Tudatosan adok izgalmakat magamnak, kilépsz a komfortzónádból. Például sárkányrepüléssel vagy egy hegy megmászásával. Új helyekre való utazás, új emberekkel való ismerkedés.

Alacsonyabb rezgésű működés jellemzője: Idegesség, feszültség, kapkodás és kicsapongó viselkedés.

Neptunusz

Neptunusz – Feloldódás, Egység

A Neptunusz, plátói szerelemként a földi szerelmet megjelenítő Vénusz felsőbb oktávja. Transzélmény, a lebegés állapotához hasonlítható. Olyan, mint amikor egy tó ízén ülsz a csónakban és nyugodtan, álmodozva ringatózol. A hindu vallásban a háromágú szigony Isten három tulajdonságára (teremtő, megtartó, romboló) valamint múltjára, jelenére és jövőjének szimbolikájára utal.

A görögök Poszeidón néven tisztelték, a tengerek királyát olümposzi főistenként tisztelték. Kronosz és Rheia egyik fia, Zeusz fivére. Római provinciákban a helyi víz- és tengeristenekkel tartották azonosnak.

Juhász Gyula vallomása a neptuni eszményéről:

Juhász Gyula: Első szerelem

Egész szerelmem annyi volt csak:
Hogy láttalak, szemedbe néztem,
Egy mosolygásod volt csak minden,
De nekem elég volt egészen.

És én úgy őrzöm e mosolygást,
Miként a napsugárt a tenger,
Elrejtve mélyen, szomorúan
És – végtelen nagy szerelemmel.

Vízi világ
 • Szimbóluma: xI.png háromágú szigonyt is magába foglal, amely valójában egy három horgos végű heggyel rendelkező halászszerszám, Poszeidon (Neptunus) attribútuma.
 • Tulajdonsága: együttérzés, látomások világának átélése, meditálás, álmodozás és önzetlenség
 • Jellemzője: mindenre kiáradó szeretet, természetgyógyítás, bizonytalanság, tévelygés
 • Tevékenysége: érzékfeletti benyomásokra fogékonyság, a kreativitás művészetekben való megélése (zene, tánc, festészet), menekülés, alkoholizálás, kábítószerfogyasztás, gyógyszerfüggőség.
 • Tája: Szivárványos, bárányfelhős ég. Víz alatti tájak, szigetek és fjordok.

Kérdése: Mennyire tudsz elmélyülni valamiben? Végig viszel egy folyamatot, amibe már belevágtál (pl: házimunka, könyv)? Mennyire vagy alapos?

Magasabb rezgésű működés jellemzője: meditáció, relaxáció, Ma-uri masszázs alkalmazása

Alacsonyabb rezgésű működés jellemzője: káosz, hazudozás, manipuláció és ködösítés. Tv műsorok folyamatos nézése, függősségek és szenvedély betegségek kialakulása.

“Tollpihe vagyok minden szélben.” – William Shakespeare

Írta: M. Betti

Képek:

#1 John Rocco
#2 eletesegeszseg.com
#3 National Geographic
#4 pic2.me
#5 zdeko-puzzle.cz